pátek 10. dubna 2015

Jak to chodí s vlasy, šampony a "nešampony"...

Podstatou no poo je vzdát se šampónu, kondicionéru a dalších chemických vychytávek na vlasy. Tyto produkty často obsahují syntetické vonné látky, SLS, propylenglykol a další nepěkné přísady, které pocházejí z laboratoří po celém světě. A my věříme, že tyto prostředky krásně omyjí vlasy aniž bychom tušili jaký vliv budou mít chemické látky obsažené v šamponu na naše zdraví.

Ale my musíme používat šampon, jinak budeme vypadat příšerně? Je tomu tak?
Ani ne :)

Po desetiletí se traduje zvyk - pořádně vlasy namydlete, ať to pění, opláchněte a vlasy budou nádherné. Přemýšleli jste někdy o tom, že by na tomto procesu nemělo být něco správně? Já nikdy, dokud jsem nezaslechla o no poo.

Co se děje s našimi vlasy při mytí šamponem?
První den po umytí jsou vlasy lehce vlnité a vysušené. Všimli jste si? Druhý den už ale vypadají dobře. Ale třetí den už jsou zase mastné a vy opět saháte po lahvičce se šamponem. Tento cyklus nutí vaší pokožku hlavy ke snaze se neustále dostávat do rovnováhy. Většina šamponů odřízne vlas od séba. Sébum je přírodní olej, který produkují vlasové mazové žlázky. To pomáhá každému vlasu chránit ho před vnějšími vlivy. Pokud je sébum šamponem odstraněno, mazové žlázky bijí na poplach a vytváří čím dál více mazu, aby vykompenzovaly současnou ztrátu. Už to chápete? Čím častěji si budete mýt vlasy šamponem, tím více a častěji se vám budou mastit, je to nekonečný začarovaný kruh, z kterého se však lze vymotat :) . Používáním no poo prostředků se vlas a pokožka hlavy dostanou časem do rovnováhy a začnou fungovat tím správným způsobem.

Přechod na no poo je velice individuální proces a velmi záleží na stavu "zdraví" vašeho vlasu a vlasové pokožky. Proto trvá každému různě dlouhou dobu, než překlenou přechodnou dobu. Obvykle to trvá několik týdnů, buďte trpěliví a nevzdávejte to, výsledek strojí za to!

Doplnění: Možná by se mohlo někomu zdát, že podle výše uvedeného je nejlepší si vlasy nemýt vůbec, aby se sébum zbytečně neodstraňovalo. Já však zastávám názor, že je dobré vlasy alespoň jednou za čas (nejdéle tak za 10 dní) umýt no poo prostředky, aby se vlasy očistily od všechny nečistot, které se na ně uchytávají a zvláště, pokud žijete ve městě, zde ovzduší nemusí být pro vlasy zrovna příznivé. I když co vám budu povídat u nás na vesnici je to mnohdy ještě horší :) .


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

Designed ByBlogger Templates